Bağ Dokusu Nedir?

Bağ dokusu nedir? çeşitleri nelerdir? Bağ dokusu hücreleri her zaman bir hücre arası madde de bulunurlar. büyük bağ dokularını madde hücresi oluşturmaktadır. bu oluşum sayesinde hücreler birbirlerine temas etmezler. hücre arası madde üç çeşit olabilmektedir. sıvı, katı, yarı sıvı

Bağ dokuları 4 ana gruba ayrılır

  • Özel bağ doku,
  • Kıkırdak,
  • Kemik,
  • İletim dokusu,

Özel Bağ Doku Nedir?

Özel bağ doku nedir? çok çeşitli yapılara sahip olabilmek hücre arası maddelerde çok fazla sayıda fibriller bulunur. fibril çeşitleri üçe ayrılmaktadır.

  • Beyaz fibriller : çok fazla bulunan fibriller olmakla birlikte protein kollajeni içeren telciklerden meydana gelmişlerdir.
  • Sarı fibriller : kolayca uzaya bilen fibrillerden dir uzamayı sağlayan kuvvetler ortadan kalktığı zaman eski hallerine dönebilmektedirler beyaz fibrillere göre sarı fibriller daha ince olup elastin proteinin den oluşmaktadırlar.
  • Ağsı fibriller : epitel ve bağ doku arasındaki bağ dokularının birbirleri ile birleştikleri kısımlarda bulunurlar ve önemlidirler.
bag-dokusu-iamnurullah
bag-dokusu-iamnurullah

Kıkırdak

Kıkırdak yoğun fibrilli bağ dokudan türemiştir maddesi lastik benzeri bir yapıya sahiptir. esnek yapıya sahip olduğundan fazlasıyla yük taşıyabilmektedir. yapı, esneklik, bakımından farklılık gösterir.

Advertisement

Kıkırdak dokusunun insan vücudunda en bilinen noktaları kulak ve burundur. bu kısımlarda esnek bir yapı sağlamaktadır. erken evrelerde vücut kıkırdaktan oluşur gelişen kemikler zamanlar kıkırdağın yerini alabilir. bazı hayvan gruplarında kıkırdak yerini korumaktadır.

Bilindiği üzere bel omuru eklemlerin, kemiklerin, sinirlerin, bağ dokularının ve kasların birleştiği vücudumuza esneklik ve güç veren bir yapıdır. yapının oluşturduğu karmaşıklık belimizi incinmeye karşı elverişli hale getirmektedir. bel ağrısı oluşabilir peki bel ağrısı belirtileri nelerdir?

bel-agrisi-belirti-iamnurullah
bel-agrisi-belirti-iamnurullah

Bel Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Bel ağrısı belirtileri nelerdir? bel ağrıları hafif şekilde de olabilir ağır rahatsız edici şekilde de olabilir liste halinde sıralarsak şu şekildedir.

  • Bel ile sınırlı şiddetli ağrı
  • Bel ile sınırlı hafif ağrı
  • Bel, kalça kısmında gerginlik
  • Bel kalça kısmında kramp oluşumu

Bel ağrısının belirtileri en hafiften en yükseğe doğru şeklinde ilerleyebilmektedir şiddeti fazlasıyla olan ağrılarda bir hekim veya uzamana başvurabilirsiniz.

Bel Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

Bel, kalça, bacak esnetme hareketleri ağrılara en iyi gelen egzersiz noktalarıdır. bu kaslar ne kadar hareketliyse beliniz o kadar rahat demektir. başlangıc olarak 30 veya 40 saniye arası küçük esneme hareketleri yapılabilir hareketler sırasında ağrı oluştuğunda bırakılması önerilir.

Egzersiz bisikletleri, koşu bantları veya yürüyüş yapmak ağrılarımızı hafifletebiliriz düzenli egzersiz yapan insanlarda bel ağrılarının azaldığı görülmüştür.

1bel-agrisi-belirti-iamnurullah
1bel-agrisi-belirti-iamnurullah

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim diğer blog yazılarımı incelemeyi unutma ve ÇALIŞMAYA DEVAM ET kimse seni durduramaz.

Advertisement

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Girin
Lütfen Adınızı Girin